≡ Menu
Sambungan dari entry Jalan-Jalan di Taman Tamadun Islam, di sini eyriqazz nak berkongsi gambar monumen yang diambil yang berada di sini. Cantik-cantik kesemuanya. Memang cantik dan menarik, kalini letak 7 dulu, ada masa tambah lagi. Banyak-banyak sangat boring pula kan?


Masjid Negara, Malaysia (National Mosque)

Masjid ini dibina pada tahun 1965 sebagai tanda penghormatan terhadap Perdana Menteri Malaysia yang pertama. Bumbung utama merupakan lambang payung diraja yang terbuka dan menaranya pula adalah payung tertutup.

Badshahi Mosque, Lahore, Pakistan

Masjid ini dibina untuk Maharaja Mughal Aurangzeb Alamgir pada tahun 1673 M. Ia merupakan masjid yang terbesar pada zaman tersebut. Mengikut sejarah ianya boleh memuatkan sehingga 65,000 orang jemaah.

Kubbah As-Sakhrah, Baitul Muqqaddis, Palestin

Dibina pada tahun 692 M di bawah naungan Khalifah Umaiyah Abdul Malik ibn Marwan. Ia menyemadikan batu suji di atas Gunung Moriah dan untuk memperingati perjalanan Nabi Muhammad SAW untuk bertemu Allah.

Kudus Minar, Central Java, Indonesia

Dibina pada tahun 1549 oleh Sunan Kudus (Ja’far Shodiq). Rekabentuk Masjid ini bercirikan Hindu dan Jawa. Paling ketara adalah menaranya yang berbentuk seperti Chandi yang kebiasaanya ditemui di kawasan kuil Hindu.

Pattani Central Mosque, Thailand

Dibina pada tahun 1954 semasa pentadbiran Fil Marsyal Sarit, masjid ini menyerupai rekabentuk Taj Mahal. Ia merupakan tumpuan utama penduduk Islam Thai dan menjadi pusat untuk upacara keagamaan.

Masjid Sultan Omar Ali Saifuddin, Brunei Darussalam

Masjid ini dinamakan bersempena nama Sultan Brunei yang ke 28 dan dibina pada tahun 1958. Ia direka oleh seorang arkitek Itali. Struktur kubah emas masjid ini merupaan binaan tertinggi di Brunei.

Xian Mosque, China

Masjid ini didirikan pada 1392 M oleh Laksamana Haji Cheng Ho pada zaman dinasti Tang. Walaupun masjid ini kelihatan seperti kuil Buddha, tetapi kedudukannya adalah mengadap kiblat.Ciri unik masjid ini ialah “Menara Kaji Diri” yang terletak di tengah-tengah lama ketiga. 

Sumber informasi/maklumat berkenaan monumen : Passport Taman Tamadun Islam ( Laman Web : http://www.tti.com.my )

P/s : Apa pandangan anda? Cantik tak monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah ini ? Gambar yang lain di entry seterusnya. 



style="display:inline-block;width:728px;height:90px"
data-ad-client="ca-pub-6619684076142128"
data-ad-slot="9856135083">



Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

View all contributions by

  • isha 20 March 2010, 4:50 pm

    lawa monumen
    harap kekal lame

    Reply
  • ::cdot the dot:: 20 March 2010, 4:50 pm

    xian mosque, china tu pling kebabommm…unik sgt….

    Reply
  • n@m@n 20 March 2010, 6:04 pm

    cantek..

    macam belajar sejarah pulak, boleh guna jawab PTK ni..hehe

    Reply
  • KwOnG FeI 20 March 2010, 5:00 pm

    cantik tapi orang bukan beragam Islam tidak dibenarkan masuk kan???

    Reply
  • Armyrule 20 March 2010, 5:02 pm

    bila la nak gi jalan2 kat sini…hhuhu…idup sbg stdnt ni bz la plak…hikhikhik

    Reply
  • pening sunguh 21 March 2010, 1:10 am

    sgt laa canteek masjid kt thai n china 2. tp cantek kalu x do org imarakkan pn x bagos jgk.

    Reply
  • Daus 21 March 2010, 4:00 am

    hoho, walaupun Kuala Terengganu negeriku tapi aku tak pernah jejak ke Taman Tamadun Islam… coz Kena bayar…

    Reply
  • fatin 21 March 2010, 4:07 am

    cantik gambar2 monumen masjid-masjid dan bangunan bersejarah tu..
    setiap monumen mempunyai keunikan tersendiri ;)

    Reply
  • helena's 21 March 2010, 4:59 am

    aah baru nak cakap.macam belajr sejarah.mengenali masjid2.hehe

    tp sume cantik2!

    Reply
  • Epul Azimi 21 March 2010, 6:28 am

    masjid xian mmg unik btol,tak sabo rase nk cuti2 kt trengganu…hehe

    Reply
  • lizz 21 March 2010, 2:32 am

    tak pernah sampai pun ke tempat2 ni. thanks beri info.hehehe

    Reply
  • JAI 21 March 2010, 2:52 am

    Menarik tempat-tempat nie bro..dapat pergi tempat sebenar best wooo..great pictures

    Reply
  • honeylanz 21 March 2010, 11:17 am

    tak sangka kt trg dah ada tempat special mcm ni…bangga!

    Reply
  • Luth Textile 21 March 2010, 4:35 am

    best.. aku dah sampai dah tahun lepas…
    puas gila jalan..

    Reply
  • Husna Hadzarami 21 March 2010, 12:36 pm

    eyh saya pernah datang sini last 2 years, but masa tu belum siap sepenuhnya and belum open for public lagi. best la bila baca kat sini. rasa macam nak pergi lagi..

    err.. hello?
    :)

    Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

about

Dikenali dengan panggilan Eyriqazz di alam maya, Seorang Pegawai Bank, Suami kepada Guru dan Bapa kepada 3 orang cahaya mata. More About Eyriqazz »