Patah Tumbuh Hilang Tak Berganti

Salam dari eyriqazz. Baru dapat nak update blog lagi. Inipun slow mengalahkan siput.Namun, perjuangan mesti diteruskan .Ewahh. Entry kali ini entry sedih dan kecewa di hati. Apakan daya patah tumbuh, hilang tak berganti.

Memori Kad kameraku diserang virus!!
Sedih sangat, petang tadi masa nak transfer lebih kurang 300+ gambar kahwin, gambar percutian di terengganu, gambar berjumpa Mamat Destinasi Budget, gambar Masjid Kristal Terengganu, sedar-sedar bila scan memory kad dengan Kaspersky, ada virus. Aku cuba membunuh virus tersebut. Virus berjaya dibunuh, namun gambar-gambar di dalamnya turut terkubur sama.
Sedih, sudah 5 tahun lebih aku bersama Kamera Sony Cybershot ini dan tidak pernah perkara ini berlaku. Tak sangka pula perkara ini boleh berlaku time aku sibuk di kampung untuk majlis perkahwinan adik perempuanku. Adakah ini petanda untuk ku menukar kamera baru ? Teringin nak pakai kamera DSLR , gambar cukup jelas dan cantik. Nuffnang taknak sponsorke?Hik3,manalah nak sponsor bloggers picisan cam aku ni. Huk3..
Adush, kurang mood nak update blog pasal majlis kahwin ni. Nasib baik sempat copy gambar dari kamera adik beberapa keping gambar sebelum ni.
Patah tumbuh hilang tak berganti
Menangis air mata darah pun perkara sudah terjadi
Pengalaman sebegini jadikan pengalaman di kemudian hari
Agar ianya tidak berulang lagi
Apapun , aku masih :
Sedih
P/s : Jadikan pengajaran. Lain kali, transfer gambar yang telah diambil sekerap mungkin dan berjaga-jaga dengan pendrive yang tidak dikenali. Inipun berjangkit dengan memori kad adik rasanya.
P/s/s :Pernahkah perkara sebegini terjadi kepada anda? Sedihtak?

Comments

  1. Aus MeLankoLik says

    ye , memori kad patah mmg tidak bersambung kembali , tetapi patah hati mungkin boleh bersinar kembali
    hahahak.

    memori kad diserang virus x pernah lagi , selalu amalkan kaedah TCC iaitu transfer cepat – cepat . hahaha .

  2. Fathiha Zainal says

    Uhuu.. Sgt memahami perasaanmu itu. Sedih yg amat bila jd mcm tu. Nk nanges pn xde mkne sbb bnda tu sume dh ilang.. Bertabah yea MR Senior. Uhuk!

  3. JMR says

    bro..sikit tips..
    tiap kali amik gmbr satu2 event, trus transfer ke lappy..n jgn transfer dgn cara connect cable ke digicam. Guna cardreader. Scan luh first b4 transfer. Dgn cara tu, kompom digicam system tak kena virus…

    takpon angkat dslr. nikon ke. leh jadi gang!:-)

  4. icee-yah says

    alahai..mesti sedih..kalau me after tgkap pics je mesti nak tengok selalu hasil tgkapan tu…betol..kena transfer cepat-cepat..

  5. From The News says

    saya berhijrah ke DSLR pun atas sebab2 yang lebih kurang sama. cubalah DSLR, tapi bersedia untuk menerima hakikat, gambar diri sendiri akan berkurangan lepas tu…hehehe

  6. rasp says

    alahai sayangnya….
    moments yg tak dapat diulang kembali and dicapture detiknya..
    gamaknya about time u get yourself a dslr kot…
    blog mantop gambar pun mantopssss

  7. sWeEtDaRLinG says

    pernah ada pengalaman camera tiba2 buat hal.. memang rasa takde sayap ler sebagai blogger hilang camera… cepat2 ganti
    sweetdarling79.com

  8. fikaryna says

    penah2..dan 1 lagi kalau keje kita kat pejabat kena cam ni..jangkit dari pen drive org lain..mmg bengang..selalu ingat nak sacn..tp bila nak jadi..lupa pulak..ada la pengajaran tu..

  9. says

    habis hilang gambar2 ye. hmmm nak buat mcmmana. tak de rezeki Eyriqazz nak tengok gambar2 tu. kena beli DSLR le ni. Sy cadangkan kat org tapi sy sendiri pun tak beli lg kamera DSLR. hehe

  10. says

    sgt phm perasaan you sbb pernah ada experience.. tersilap tekan “format” habis lesap semua gmbr2 yg disnap di overseas..sungguh2 menyedihkan…

  11. says

    Sabar bro,redha jerlah..nanti aku buat post suruh nuffnang anjurkan contest yang ada hadiah camera DSLR,tak pun sergah si shahroll sebijik DSLR..kut-kut dia bagi..hehe..sayang tuhh..berpuluh entry hilang macam tu sahaja..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing