Patah Tumbuh Hilang Tak Berganti

by eyriqazz on 16 March 2010

Salam dari eyriqazz. Baru dapat nak update blog lagi. Inipun slow mengalahkan siput.Namun, perjuangan mesti diteruskan .Ewahh. Entry kali ini entry sedih dan kecewa di hati. Apakan daya patah tumbuh, hilang tak berganti.

Memori Kad kameraku diserang virus!!
Sedih sangat, petang tadi masa nak transfer lebih kurang 300+ gambar kahwin, gambar percutian di terengganu, gambar berjumpa Mamat Destinasi Budget, gambar Masjid Kristal Terengganu, sedar-sedar bila scan memory kad dengan Kaspersky, ada virus. Aku cuba membunuh virus tersebut. Virus berjaya dibunuh, namun gambar-gambar di dalamnya turut terkubur sama.
Sedih, sudah 5 tahun lebih aku bersama Kamera Sony Cybershot ini dan tidak pernah perkara ini berlaku. Tak sangka pula perkara ini boleh berlaku time aku sibuk di kampung untuk majlis perkahwinan adik perempuanku. Adakah ini petanda untuk ku menukar kamera baru ? Teringin nak pakai kamera DSLR , gambar cukup jelas dan cantik. Nuffnang taknak sponsorke?Hik3,manalah nak sponsor bloggers picisan cam aku ni. Huk3..
Adush, kurang mood nak update blog pasal majlis kahwin ni. Nasib baik sempat copy gambar dari kamera adik beberapa keping gambar sebelum ni.
Patah tumbuh hilang tak berganti
Menangis air mata darah pun perkara sudah terjadi
Pengalaman sebegini jadikan pengalaman di kemudian hari
Agar ianya tidak berulang lagi
Apapun , aku masih :
Sedih
P/s : Jadikan pengajaran. Lain kali, transfer gambar yang telah diambil sekerap mungkin dan berjaga-jaga dengan pendrive yang tidak dikenali. Inipun berjangkit dengan memori kad adik rasanya.
P/s/s :Pernahkah perkara sebegini terjadi kepada anda? Sedihtak?
  • Mimpi 15 March 2010 at 4:17 pm

    Tiada kamera so takde pengalaman lagi la.
    :p

  • Aus MeLankoLik 15 March 2010 at 4:27 pm

    ye , memori kad patah mmg tidak bersambung kembali , tetapi patah hati mungkin boleh bersinar kembali
    hahahak.

    memori kad diserang virus x pernah lagi , selalu amalkan kaedah TCC iaitu transfer cepat – cepat . hahaha .

  • Fathiha Zainal 15 March 2010 at 4:27 pm

    Uhuu.. Sgt memahami perasaanmu itu. Sedih yg amat bila jd mcm tu. Nk nanges pn xde mkne sbb bnda tu sume dh ilang.. Bertabah yea MR Senior. Uhuk!

  • jaya jr 15 March 2010 at 4:41 pm

    DSLR j..
    baru laa bes shoot gambar..

  • tifa 15 March 2010 at 4:48 pm

    Sangat sedih …Penat penat ambil gambar tak boleh simpan .Tension pun ada

  • JMR 15 March 2010 at 4:59 pm

    bro..sikit tips..
    tiap kali amik gmbr satu2 event, trus transfer ke lappy..n jgn transfer dgn cara connect cable ke digicam. Guna cardreader. Scan luh first b4 transfer. Dgn cara tu, kompom digicam system tak kena virus…

    takpon angkat dslr. nikon ke. leh jadi gang!:-)

  • icee-yah 15 March 2010 at 5:13 pm

    alahai..mesti sedih..kalau me after tgkap pics je mesti nak tengok selalu hasil tgkapan tu…betol..kena transfer cepat-cepat..

  • FaTiN 15 March 2010 at 5:23 pm

    sayangnyer. gambar byk plak tu

  • maisyara Pot! Pot! 15 March 2010 at 5:24 pm

    same ler dgn mai yea memory. bnyk gmbr kenangan. geram!

  • elmo 15 March 2010 at 5:37 pm

    dslr !! ala earning eyriqazz pon bole tahan.. kumpul2 bole beli canon satu.. huhu

  • redplasticbag 15 March 2010 at 5:53 pm

    sabar ye :)

  • master teddy 15 March 2010 at 6:41 pm

    uiks…

    tragik!!tp tragik lg manusia

  • From The News 15 March 2010 at 8:23 pm

    saya berhijrah ke DSLR pun atas sebab2 yang lebih kurang sama. cubalah DSLR, tapi bersedia untuk menerima hakikat, gambar diri sendiri akan berkurangan lepas tu…hehehe

  • temp. housewife 15 March 2010 at 9:44 pm

    habis hilang gambar2 ye. hmmm nak buat mcmmana. tak de rezeki Eyriqazz nak tengok gambar2 tu. kena beli DSLR le ni. Sy cadangkan kat org tapi sy sendiri pun tak beli lg kamera DSLR. hehe

  • ::cdot the dot:: 15 March 2010 at 10:56 pm

    huwaaaaaaaaaaaaaaa………………..sya tolong nangis skali hek…huwaaaaaaaaaaaa……

  • zh-ena 15 March 2010 at 11:21 pm

    ena tak pernah plak hadapi perkara mcm tu
    tapi lappy msk virus pernah kena la
    abis semua gambar hilang
    uwaaaaaaaaaaaaa

  • maslinamansor 15 March 2010 at 11:39 pm

    xpenah…
    sori la tak boleh nak bantu belikan dsl…. hehehe

  • Kancilbiru 15 March 2010 at 11:50 pm

    betul tu…gambar kenangan yg paling disayangi..pasni ko ambik la iktibar..tak yah sedih2…

  • SAM73 16 March 2010 at 12:28 am

    sgt phm perasaan you sbb pernah ada experience.. tersilap tekan “format” habis lesap semua gmbr2 yg disnap di overseas..sungguh2 menyedihkan…

  • ♥Hernee Nazir♥ 16 March 2010 at 12:28 am

    angkt je la dslr..hehehe

  • JAI 16 March 2010 at 1:27 am

    Sabar bro,redha jerlah..nanti aku buat post suruh nuffnang anjurkan contest yang ada hadiah camera DSLR,tak pun sergah si shahroll sebijik DSLR..kut-kut dia bagi..hehe..sayang tuhh..berpuluh entry hilang macam tu sahaja..

  • cikTi 16 March 2010 at 1:30 am

    cikti ade jgk pnah kena mcm nih,,.

    last2,menyesal pon xguna,,.
    gmba2 tuh mmg dh xde,.

  • rasp 16 March 2010 at 1:38 am

    alahai sayangnya….
    moments yg tak dapat diulang kembali and dicapture detiknya..
    gamaknya about time u get yourself a dslr kot…
    blog mantop gambar pun mantopssss

  • CikLilyPutih 16 March 2010 at 1:42 am

    dah penah rasa, sedey giler x terkata. Dahla masa tu gambo masa bertunang. Nasib baik ade back up. Trus je camera tu dibuang, coz langsung tak bole on

  • sWeEtDaRLinG 16 March 2010 at 2:02 am

    pernah ada pengalaman camera tiba2 buat hal.. memang rasa takde sayap ler sebagai blogger hilang camera… cepat2 ganti
    sweetdarling79.com

  • @xiM 16 March 2010 at 3:07 am

    jom bro
    bertukar kepada DSLR..
    :)

  • fikaryna 16 March 2010 at 3:45 am

    penah2..dan 1 lagi kalau keje kita kat pejabat kena cam ni..jangkit dari pen drive org lain..mmg bengang..selalu ingat nak sacn..tp bila nak jadi..lupa pulak..ada la pengajaran tu..

  • helena's 16 March 2010 at 3:50 am

    alah..saya penah alami..memang sedih tahap gaban,,lebih kurang sedihnye macam putus cinta.hehe!

  • ElyaElmo 16 March 2010 at 3:55 am

    takpee…ade hikmah semuanya tu bro….
    pasti kene pantassss transferrr!!!~:D

  • touyakaruma 16 March 2010 at 4:02 am

    Rasanya ada kedai menawarkan khidmat recovery memory yang hilang

  • Hazzy Ishak 16 March 2010 at 4:57 am

    kena berjaga2 gak ni…

  • mie 16 March 2010 at 5:23 am

    uiihh!!!
    itu yg lece nya…
    cepat virus cari peluang!!!

  • Kongsi pendapat anda

    CommentLuv badge

Previous post:

Next post: