7 Tips untuk Tingkatkan Trafik ke Blog Anda

Seperti yang dijanjikan dalam entry sebelum ini,kalini ingin berkongsi tips untuk meningkatkan trafik ke blog anda.Tips ini hanyalah tips dari seorang beginner melalui pengalaman dan pembacaan saya yang baru bergiat aktif di dunia blog ini kurang daripada 5 bulan.Kalau ada yang tersilap,awal-awal minta maaf ya?Saya masih mentah dan baru :

Bang Nara Cool dan Popular Orangnya. (gambar credit to Ween )

1)First Impression

-Maksudku layout dan design blog anda.Opss,saya tahu design blog saya pun tak seberapa namun apa yang ingin ku tekankan adalah untuk first reader yang baru pertama singgah di blog anda,adakah mereka rasa selesa dan ingin menerjah blog anda lagi melalui design blog anda?Jangan sibukkan blog anda dengan widget2 yang memberatkan loading, gambar-gambar yang tidak berkaitan, komen moderation (penting ni ), dan juga lagu-lagu yang annoying.

Redmummy blogger kegemaran

2)Cara tersendiri dalam menulis blog

-Serlahkan kelebihan anda.Cam Melz,dia pandai dengan design blog,bermain dengan contest,penulisan dan gaya bahasanya lain dari yang lain.Jadi,orang lebih mudah untuk terjah kembali. Cam blogku,apa yang istimewa ye?Ummm…itu lain kalila cerita.Ada lebih kurang 100 ribu+ blog di Malaysia ini, jadi serlahkanlah kelainan di blog anda jadi mudah untuk orang jatuh cinta dengan blog anda dan ingin terjah lagi blog anda di lain kali.

BeautifulNara Cool dan senyum memanjang

3)Gambar,gambar,gambar

-Sukakah anda membaca karangan yang panjang-panjang walaupun cerita nya sehebat Novel Ahadiah Akasyah mahupun Sidney Sheldon ?Masukkan gambar-gambar agak reader merasa rileks dan segar mata untuk membaca entry2 anda.

Fourfeetnine cantik menawan

4)Komen di blog lain

-Ramai pernah dengar istilah blogwalking or blogjogging kan?Saya pun selalu blogwalking ke blog yg mengomen di blog saya cuma ikut kesempatan cepat ataupun lambat bergantung kepada masa yang ada.

Tinggalkan komen yang bernas ataupun komen yang boleh diterima di blog orang lain.Jangan hanya nice post,wow, or cool.Cam tak ikhlas je bunyinya kan?Lagipun kalau anda hanya singgah dan tidak tinggalkan komen,the chances utk penulis blog  itu menerjah blog anda adalah 0%.Kalau anda menulis komen,ianya sudah meningkat menjadi 50% .Jadi,tak salah mencuba kan?Bayangkan anda tinggalkan 100 komen di blog orang lain dan 70 orang singgah dan 20 orang pula dah bookmark blog anda?Tidakkah secara tidak langsung anda sudah mendapat pengikut setia?

Jojo Struys serba boleh

5)Buat pembaca anda selesa untuk melayari blog anda

-Bagi blogspot,sesuai letakkan search button jadi reader ble search apa yg dia suka.E.g. student nak search pasal belajar atau cinta, bloggers nak search pasal tips Nuffnang or etc.Takpun,sekurang-kurangnya ada Archive jadi tak perlu la pembaca nak go Next,next,next..Lebih mudah tambah widget linkwithin di blog anda.
SixthSeal banyak pengalaman

6)Tulis entry yang membunuh

-Yang ni kena try and error.Cuba dan tgk entry anda yang mana mengancam dan disukai ramai berdasarkan hitsnya. For me,entry yang membunuh dan mengancam bagiku kini adalah Segmen Terjah blogger popular, Tips Nuffnang dan juga nukilan ku (Alahai,Episod Mamat dan Sally belum sempat nak sambung lagi….Huhuhu….)

7)Update,update,update

-Yang ni tak perlulah ditekankan.Cuba anda tengok Redmummy or BeautifulNara, walaupun mereka sudah popular,mereka masih mengupdatekan sekerap mungkin.Lainlah anda mempunyai aura yang cukup mengancam dan menawan macam Hanis Zalikha mahupun Kennysia,tulis entry seminggu sekali pun beribu-ribu orang akan terjah.

Timothy Tiah Jutawan Nuffnang yang tak lokek dengan senyuman

P/s :Dan inilah hasilnya :

Before
After
P/s/s : Usaha tangga kejayaan.Kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya?
P/s/s/s : Adoii,entry Astro B.yond and terjah BeautifulNara blom disiapkan lagi..Akan kuterjah BeautifulNara…More tips to come in the future….

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

101 thoughts on “7 Tips untuk Tingkatkan Trafik ke Blog Anda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.