Main Kutu

Papa,kalau sayang nak main kutu boleh tanya isteriku beberapa hari yang lepas. Main kutu?Kutu pun boleh dimainke?Rasanya ramai yang tahu apa itu main kutu kan?Kumpul duit secara beramai-ramai dan duit diterima mengikut giliran.Kena cabut undi dulu.
Marilah bermain kutu
Aku memang sokong isteriku nak main kutu kerana :
1)satu cara simpanan yang bagus (macam buat pinjaman utk yg terima awal dengan 0% interest)
2)dapat mengeratkan silaturahim
3)force saving utk yang dapat kemudian (takkan tak byrkan?)
4)tolong-menolong sesama rerakan,satu budaya yang sihat dan murni
Yang masih menjadi persoalan ku,kenapa main kutu ye?Kenapa tak dipanggil main kura-kura,skim simpanan bersama ke,atau skim tolong menolong.Aku rasalah nama ni diambil sempena main ku = kumpul,tu = ?? .Boleh anda tolong jawabkan?
Apapun,Syabasla kepada kaum wanita dan orang yang memperkenalkan permainan ni.Ianya dah byk menolong terutamanya utk orang-orang di kampung.
P/s :Teringat zaman kecil-kecil dulu.Ibuku jadi ketua kutu.Aku terkebil-kebil memikirkan kenapa nak bermain kutu?Dahlah susah nak tangkap,nak pi main pula dengan kututu.Bertuah kau kutu,sejahat-jahat ko, nama kau tetap popular dan membantu.

Eyriqazz merupakan seorang blogger yang telah mencapai pelbagai kejayaan dalam bidang penulisan blog ini, beliau gemar berkongsi mengenai rumah tangga dan juga gaya hidup

7 thoughts on “Main Kutu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.