Pre GST Shopping

DSC01115

Pre-GST shopping. Antara barangan yang sempat dibeli seisi keluarga – Diapers dan barangan bayi. Drypers, huggies, etc. Most barangan bayi akan naik selepas pengenalan GST beberapa hari lagi bermula 1 April 2015. Most barangan akan naik harga. Ada barangan yang kekal. Ada barangan yang turun? Urmm, macam susah nak percaya. Kos sara hidup bulanan akan […]

Nak Peluk Ibu

DSC08819e

Si ibu hantar anak ke smart reader. Si anak menangis, nak peluk ibu. Nak peluk ibu.Si ibu nampak rushing dan tergesa-gesa tidak sempat memeluk si anak… Mungkin sudah agak lewat utk ke pejabat… Situasi yang saya nampak di depan mata saya hari Jumaat yang lepas ketika hantar anak ke Smart Reader Inilah rat race… Semakin […]

Bayaran Kredit Kad Terakhir

IMG_9699

Finally, saat yang dinanti-nanti kini tiba. Selepas berjaya settlekan hutang kad kredit maybank, bulan ini Alhamdulillah, berjaya settlekan bayaran terakhir kad kredit AEON – Baki terakhir RM88.29 sudah disettlekan beberapa minit yang lepas. Alhamdulillah, kini saya bebas dari Hutang Kad Kredit. Hati terasa lebih tenang, jiwa lebih tenteram, financial terasa lebih stabil dan memang terasa […]

Cinderella – Mama Tiri owh Mama Tiri

IMG_9487

Weekend lepas bawa anak-anak tengok Filem Cinderella. Tak sangka, bukan main mahal tiket wayang sekarang. TIket di TGV, untuk couple seat RM22 seorang. 4 orang dah RM88. Demi isteri dan anak-anak , turut-turutkan. Personally, memang best cerita ni. Memang sesuai bawa isteri dan anak-anak perempuan. Anak lelaki saya, tertidur dibuatnya, bukan taste dia agaknya. Hehehehe..Kalau […]

Bayaran Balik Cukai Terlebih Bayar Income Tax 2014

IMG_9542

  Alhamdulillah, isi borang e-filing agak awal tahun ini. Tak sampai dua minggu sudah dapat kembali refund cukai terlebih bayar income tax untuk tahun tafsiran 2014. Tengah berkira-kira, antara choice untuk beranakkan duit tersebut – 1) Pelaburan Saham 2) Pelaburan Unit Amanah/Unit Trust 3) Modal untuk beli rumah Any suggestion lain?